תיאור קולי Audio Description - תיאור קולי Audio Description

כניסה לקטלוג הרשמה

(success)
(success)

תיאור קולי (Audio Description)

תתארו לעצמכם שקניתם כרטיסים להצגה. השקעתם ממש. קניתם זוג כרטיסים בשורה הרביעית באמצע, מתנת יומולדת לבת הזוג. אתם מתלבשים יפה, מריחים טוב. עוצרים לשתות קפה קטן בדרך ומגיעים לתיאטרון. חושך באולם. אתם מחזיקים ידיים. המסך נפתח באוושה קלה ואז דממה. פתאום פרץ גדול של צחוק. אתם לא מבינים מה קרה. פרולוג. השחקנים מדברים, אתם מצליחים לזהות כמה מהקולות. בת הזוג שלכם לוחשת שעכשיו הם עוברים מהסלון לבית הקפה ומבית הקפה לגינה הציבורית. אנחת רווחה באולם, בת הזוג לוחשת שהם מתנשקים. 

ככה נראית חוויית התיאטרון בעבור עשרות אלפי עיוורים וכבדי ראייה בישראל המבקשים להינות ממופע תרבותי - הצגה, סרט ועוד, מבלי שהם יפספסו את מה שאמורים לראות עם העיניים, מבלי שיזדקקו לעזרתו של אדם שיילחש לאוזנם מה קורה עם הבמה. 


אז איך פותרים את הבעיה התרבותית והחברתית הזו? 

אנחנו בספריה מנגישים תרבות באמצעות הנגשת רקע, הידועה גם כ'תיאור קולי' (Audio Description). אנו יוצרים למעשה פסקול נלווה לתוכן, שמתאר לצופה בדיוק מה קורה על המסך או הבמה, באופן שלא יפגע לו בחוויית הצפייה, ובאופן שישרת נאמנה את היוצר. כך, אנו מאפשרים לעשרות אלפי עיוורים וכבדי ראייה לצאת ולצרוך תרבות יחד עם משפחה וחברים, לקחת חלק פעיל בשיח התרבותי כאילו היו רואים. 


מה זה תיאור קולי?

שירות המאפשר לאנשים בעלי קושי בקליטת מראות חזותיים, בעיקר אנשים עם עיוורון או לקות ראייה, להשלים פערים הנובעים מקשיי ראייה. באמצעות תיאור קולי אנשים אלה יכולים ליהנות מצריכה איכותית של תכנים תרבותיים. התיאור הקולי, שמטרתו להמחיש מראות חזותיים באופן מילולי, נעשה תוך הקפדה על שפה תקנית, בחירת מילים מדויקת, תמציתית ויצירתית כך שהמאזין מקבל תמונה מלאה של הדמויות והאירועים המתרחשים לפניו. התיאור הקולי משתלב בהפסקות שבין הדיאלוגים והמוסיקה, ואינו פוגע כלל ביצירת המקור. 

בשונה מהנגשה הנעשית בשפת הסימנים או על ידי כתוביות המציגות מילה במילה את הטקסט הנאמר, תיאור קולי מהווה יצירה משלימה, שיש לעשותה במקצועיות רבה על מנת לשרת נאמנה את היוצר ואת הרעיונות אותם ביקש להעביר באמצעות המראות  החזותיים. מעורבות ושתוף פעולה מצד יוצרי סרט או סדרה תבטיח שטקסט ההנגשה יהיה מדויק וישרת נאמנה את היצירה המקורית. 

האמנה בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות, שאושררה ב-2012 על ידי מדינת ישראל, נוגעת בזכות של אנשים עם לקויות שונות להשתתף בחיי תרבות, בשוויון עם אחרים וקוראת למדינות התומכות באמנה לנקוט את כל האמצעים ההולמים בכדי להבטיח שאנשים עם מוגבלויות יהיו נגישים לתוכניות טלוויזיה, סרטים, תיאטרון ופעילויות תרבות אחרות בפורמטים נגישים. 


טעימה מהעולם

רוצים לראות איך אולפני דיסני עושים זאת? צפו בדוגמא מתוך הקדימון לסרט 'לשבור את הקרח' - Frozen. 
 


שני מודלים להנגשה בתיאור קולי

קיימים שני מודלים להגשת תיאור קולי : מודל "מוקלט" ומודל "חי".
  1. מודל מוקלט – משמש לצורך הפקת פסי קול מונגשים בתוספת תיאור קולי לסרטים ותכניות טלוויזיה. הפקת הפסקול מבוצעת באולפן הקלטות מיוחד, והיא דורשת דיוק ומיומנות רבה לצורך שילוב הטקסט התיאורי בין רפליקה לרפליקה, מבלי לפגוע בתוכן המקורי. לעתים קרובות, ישנו חלון זמנים קטן מאוד להוספת התיאור ולכן יש צורך בהכנת תסריט הנגשה מפורט ומתוזמן, שיציג את התוכן העיקרי והמשמעותי ביותר שיש להעביר לצופה.  
  2. מודל חי – משמש לצורך הנגשת הצגות תיאטרון ומופעי תרבות שונים. הקריין מתאר את המתרחש על הבמה בהצגה/באירוע כשלרשותו מערכת שידור באמצעותה הוא  מעביר את התיאור לאדם לקוי הראייה או העיוור הנמצא באולם, ושומע את הדברים באוזניות אישיות שלא מפריעות לסביבה. בהצגות תאטרון אין מקליטים את התיאור הקולי מראש  בשל שינויים בטקסט, אימפרוביזציות וחילופי שחקנים בקאסט.  

צוות הפקת הפסקול המונגש

צוות ההפקה כולל את במאי הנגשה המנהל את כלל תהליך הפקת הפסקול המונגש, מפיק ואחראי שיתופי פעולה, תסריטאי הנגשה האחראי לכתיבת תסריט התיאור הקולי, מתאר/ת קולי מקצועי המומחה בתיאור קולי - בעל הכשרה וניסיון בתחום, יועץ לשוני וטכנאי הקלטה מקצועי בעל ניסיון בעבודה משותפת של תמונה וקול.