אהבה ראשונה עוצמתית היא אחד הדברים הרומנטיים שיש. לעתים, היא כמו אי של שפיות כשהכל כואב ואכזרי מסביב. לרגל יום השואה הבינלאומי שחל מחר, 27 בינואר, הקריינית תרצה ארבל לוקחת אותנו לסיפור על אהבה אבודה, שהתחיל בפראג שלפני המלחמה, והסתיים לו אי שם, בארצות הברית.
לקחתי ליד את הספר "אהבה אבודה" אחרי שראיתי את שמה של הסופרת, אליסון ריצ'מן, ונוכחתי לדעת שהקלטתי את ספרה "גן המכתבים", שאותו אהבתי. בשני הספרים הרקע הוא מלחמת העולם השנייה. בשניהם נרקמים סיפורים רומנטיים עם לא מעט קשיים ומכשולים. בשניהם יש לזיכרונות מקום מרכזי בהתפתחות העלילה, ובשניהם פגשתי דמות נשית חזקה, לא מוותרת ומרשימה.
הספר "אהבה אבודה" מחבר בין חיים נוחים ושלווים בפראג שלפני המלחמה, לבין החוויות הקשות של שנות המלחמה, כשהחוט המקשר הוא סיפור של אהבה ראשונה. ניגשתי לקריאת הספר בסקרנות רבה.
הספר מביא את סיפור אהבתם הראשונה והעוצמתית של לנקה ויוזף, שנרקם ערב פרוץ המלחמה בפראג, צ'כוסלובקיה, כשהיהודים עדיין חיו חיים מוגנים ותרבותיים, ויכלו ללמוד, ליהנות ולרקום תכניות לעתיד. לנקה נרשמת לאקדמיה לאמנות, ויוזף מתחיל ללמוד רפואה. פלישת הנאצים לצ'כיה מכריחה את הזוג שהתאחד להיפרד. לנקה, שהנאמנות למשפחתה היא ערך עליון בעבורה, מגיעה יחד איתה למחנה טרזין. יוזף מגיע בסופו של דבר לאמריקה, ומידע שגוי גורם לכל אחד מהם להאמין שהאחר מת.
בעוד לנקה מתאבלת בפראג על מותו של יוזף, ועל אובדן תינוקה, ורק כישרון הציור שלה מעניק לה מעט נחמה, יוזף , שהפך לרופא, אחרי חיפוש ארוך אחר לנקה וקבלת המידע השגוי על אובדן המשפחה במחנה ריכוז, קושר באמריקה את חייו עם אישה חדשה, פליטת מחנה ריכוז. שניהם, שתי נשמות עקורות ואבודות, נאחזים זה בזו, ובונים חיים משותפים ופרקטיים אך נטולי תשוקה ורומנטיקה. יוזף לא חדל לחשוב על לנקה, לאהוב אותה, ולדמיין בפרטי פרטים איך היו חייו יכולים להיראות לצידה.
בניגוד לאושוויץ, טרזין לא כללה ארובות מעשנות וערימות אפר. היא נראתה כעיירה קטנה, אבל חסומה לבריחה. היהודים, שחלקם שילמו הון תמורת הבטחה לשכון במקום בטוח עד תום המלחמה, ירדו מהרכבות והוכנסו לביתנים קטנים, מצחינים, עם דרגשי שינה צפופים, בקור חורפי עז, כשהאוכל הוא מרק דליל ופרוסות לחם עשויות מסיבי עץ. הצפיפות, הרעב, המחלות וסערות הנפש הולידו מריבות ותסכולים קשים, אבל אנשים ניסו לשמור בכל מחיר על צלם אנוש, לטפח במידת האפשר את הילדים, שהציגו את האופרה "ברונדיבר" עם התפאורה של צוות האומנות. גם רומנים פרחו בתנאים לגמרי בלתי אפשריים. העובדה שטרזין הוקמה בתור "גטו לדוגמה", עזרה לשמור על תחושה של חברה יהודית, שכן הייתה בה מועצת זקנים שניהלה את חיי המחנה, ארגנה את חלוקת העבודה, הקצבות המים והחשמל, המרפאה, אבל גם קבעה את מספר המשולחים בטרנספורטים למזרח (להשמדה).
פרק מספר 50 מביא את הסיפור הידוע על ביקור משלחת של הצלב האדום בטרזין, כמובן בלוויית קצינים גרמנים, במטרה להוכיח לעולם ששוכני המחנות חיים בתנאים טובים. למשך שבוע הפך המחנה למקום נופש ממש, תזמורת ניגנה מוצרט, אוכל טרי הוצג, כולם קיבלו בגדים חדשים והילדים הציגו את ברונדיבר. אפילו משחק כדורגל רועש התקיים. בתום השבוע הכול כמובן נעלם.
ההשכלה האמנותית של לנקה וכשרון הציור שלה אפשרו לה להיכנס לסדנת האמנות, שבה הוכנו עבודות ציור ואמייל צבעוניים, שנמכרו בחוץ בכסף רב על ידי הגרמנים או ניתנו כמתנות לאנשי האס.אס. בהמשך צורפה לנקה לצוות טכני מובחר, שהכין עבור הגרמנים גם תכניות הרחבה לטרזין. החיבור לציור, לצבעים ולריחות שלהם, וההיכרויות החדשות, יוצרים מפלט משכך ומחזק עבור
לנקה, שתומכת בבני משפחתה, עוזרת לחברות, יוצרת קשר מכמיר לב עם הנס, ילד קטןמקסים, ואף מצטרפת לפעילות מחתרתית ומסוכנת בקרב הציירים, שמבריחה החוצה לעולםמידע, בצורת ציורים ואיורים חבויים, על מה שבאמת שקורה בטרזין.
מטרזין עובר הסיפור למחנה הנורא אושוויץ, ולשני מחנות קטנים נוספים, עד לשחרור בידי האמריקאים. לנקה פוגשת את בעלה השני ועוברת אתו לאמריקה. שם, אחרי המון שנים, מגיע הסיפור לסוף המיוחל.
"אהבה אבודה" כתוב בצורה ידידותית מאוד, עם פרקים קצרים, שבהם האוהב והאוהבת מתארים, לסירוגין, את כל מה שחוו לאורך השנים, החל מהזמן ששהו יחד בפראג, והמשך בשנים שהפרידו ביניהם, ועד לסוף המפתיע.
שלכם,
תרצה ארבל
&nbs
09/02/2017